Работата и бързите кредити – каква е връзката между тях?

За бързите кредити се носи репутация, че са създадени за работещите хора. И действително, този тип заеми имат много занижени критерии за кандидатствани и на практика всеки може да кандидатства за такъв кредит ако има редовна работа.

Под редовна работа се има предвид такава, на която работите за постоянно. Тук не влизат сезонните работници, които имате заетост само през определена част от годината, каквото е положението с много работещи в туристическата индустрия.

В този ред на мисли действително връзката между бързите кредити и работата е огромна. Тук можем да дадем пример с една голяма част от бързите заеми, които носят името кредит до заплата. Сами можете да се замислите, че връзката между заема и работното място е много тясна предвид името на този тип кредит.

Обикновено бързите кредити имат някои свои особени характеристики. Те имат кратки срокове на погасване, които могат да са от няколко дни до няколко месеца. При кредитите до заплата обикновено човек трябва да погаси задълженията си в рамките на един месец, след като получи работната си заплата.

При сумите положението е сходно. Сумите са съответно в съвсем малки размери и обикновено не надвишават размера на минималната работна заплата. За сметка на това много хора теглят по около 150 или 200 лева, като това са едни от най-често срещаните суми.

Има разбира се и по-големи бързи заеми, но това дали ще ви одобрят за по-голям кредит много зависи от размера на работната ви заплата. Ако например получавате 500 лева, много малко фирми ще се съгласят да ви отпуснат кредит от около 1000 лева например.

В допълнение подобни големи заеми са рядкост и повечето фирми изобщо не предлагат такива. Ако разгледате фирмите на българския пазар ще видите, че няколко от тях (при това някои от най-популярните) предлагат суми с таван 399 лева.

При изплащането също може да има известна гъфкавост. То трябва да се договори между вас и фирмата, която ви отпуска кредита. Тук трябва да знаете, че всичко зависи от това дали има избор, тъй като много фирми предлагат заеми с твърдо определен срок на погасяване (например 4 седмици). Това автоматично ви лишава от възможността за избор.

Във всеки случай, ако имате редовна и стабилна работа, то изборът пред вас е голям и можете да получите кредитиране от почти всяка фирма. Ако сте на редовен трудов договор много малко неща могат да ви попречат.

Може би едно от много малкото е вероятността да сте теглили заем от тази фирма в миналото и да сте имали проблем с изплащането. Ако е имало подобно нещо при вас, то по-добре потърсете направо услугите на друга фирма, тъй като онази, с която сте имали грижи най-вероятно няма да ви финансира повторно.

Ако не работите…

Ако не работите тегленето на бърз кредит може да се окаже изключително трудно. Умишлено избягваме думата невъзможно, защото наистина не е невъзможно, но все пак нивото на трудност значително се повишава.

На първо място, дори и ако не сте безработни, а имате сезонна работа (например в туризма на морето или пък в планината), вероятността да ви кредитират е много ниска. Почти всяка фирма ще ви откаже бърз кредит под предлог, че работата ви не е сигурна и можете да я загубите по-бързо, отколкото очаквате.

По тази логика, ако нямате никаква работа, дори и сезонна, възможността да получите бърз заем драматично се стопява. И все пак, тук отново има няколко опции. Първата от тях е да гарантирате някакъв друг доход, например от пенсия. Това не се приема във всяка фирма, но на много места може да се направи компромис.

Друга възможност е ако давате под наем имот (апартамент, къща, магазин, земя) и имате договор с наемател. Тук също много фирми ще ви откажат, но все пак вероятността да получите заем е драматично по-висока, отколкото ако нямате дори и тези приходи.

Не на последно място трябва да споменем и тези фирми, които отпускат бързи кредити на хора, които не могат да предоставят никакви гаранции. Тук обаче е важно да се каже, че става въпрос са специфични видове микрокредитиране, при което сумите са в наистина минимални размери.

Може някои от вас се питат дали в бързото кредитиране се приема поръчителството, тоест дали можете да повикате човек, който да гарантира, че ако вие не можете да изплащате заема той ще го направи вместо вас. Действително това е възможно, но все пак вероятността за това е малка, защото тази практика не е широко разпространена във фирмите за бързи кредити.

Този пост беше публикуван в Бързи кредити.