Лошите страни на рефинансирането

Рефинансирането често се препоръчва като доста добра възможност и алтернатива за излизане от затруднени ситуации, особено от такива, когато крайните срокове за погасяване на вашия бърз кредит безпощадно наближават, а вие очевидно нямате и не се очертава да имате възможност да погасите финансовите си задължения към лицензираната кредитна институция, от която сте взели бърз заем.

В такива моменти доста често рефинансирането е единственото решение, което можете да вземете непосредствено, за да постъпите разумно и да направите това, което е нужно. Както всяко нещо, с което се злоупотребява обаче, рефинансирането също може да доведе до проблеми в бъдеще, особено ако не се практикува с мярка.

Най-голямата опасност с рефинансирането е немалката вероятност постепенно да се стигне до състояние известно като свръхзадлъжнялост. Това се случва, когато човек тегли кредити последователно един след друг и всеки следващ е с все по-голям размер като целта на това е да може да покрие предишния заем.

Така се стига до една абсурдна ситуация, в която първоначално сте изтеглили една малка сума пари и заем след заем тя расте подобно на снежна топла, добивайки заплашителни размери. Вторият заем е голям колкото първия заедно с лихвата, третия е голям колкото втория заедно с лихвата и така буквално започваме да изплащаме заем след заем всеки по-голям от предходния.

От чисто човешка гледна точна, най-дразнещото в този случай е, че в крайна сметка изплащате куп лихви и пари, които на практика изобщо дори не сте използвали. Просто това са лихви трупани кредит след кредит.

Подобно положение е наистина много неприятно и ако имате друга възможност, с която да избегнете рефинансирането, би било наистина препоръчително да изберете алтернативата.

От друга страна рефинансирането не винаги е лоша идея. Нека например вземем една ситуация, в която приходите ви са се забавили да речем две седмици, а вие имате неотложни разходи за покриване. В този случай бързия кредит ще покрие незабавния разход, а след това ще върнете кредита в момента, в който си получите парите.

Нека предположим обаче, че по някаква причина се случва така, че парите ви ще се забавят още известно време. Тогава е подходящо да потърсите рефинансиране, защото от една страна не искате да просрочвате заема, но от друга страна сте напълно сигурни, че ще получите парите си на момента.

Този пост беше публикуван в Актуално за кредитите и отбелязан като бърз кредит, рефинансиране, рефинансиране на бърз заем.