Кредитни карти – 6 повода да ги избягваме

Кредитните карти имат някои особености и по тази причина спазването на разумна финансова политика от ваша страна може да изглежда много просто и лесно, но от страна на банката не винаги е така. Лошата новина е, че за банките е най-лесно да правят пари тогава, когато вие правите грешки, окуражаващи ви да се охарчите.

1. Могат да нарушат кредитния ви рейтинг или пък да са причината да плащате по-високи застраховки от други хора с вашето финансово положение.

2. Кредитните карти пристигат при своите картодържатели с някои общи правила. Например ако се сметне, че вие правите някои финансови грешки, може вашата лихва по кредитната карта да скочи до най-високите възможни нива.

3. По кредитните карти има безкрайно много такси. Докато компаниите за кредитни карти печелят добре от лихви, което е съвсем нормално, малко хора знаят, че те всъщност печелят още толкова от такси. Ако направите закъсняло плащане по картата си може да очаквате да платите такса за закъсняло плащане, колкото и смешно да звучи. Ако надвишите кредитния лимит – хоп, незабавно изниква още една такса.

4. Има много скрити правила. Ако сте от хората, които имат навик да четат дребния шрифт на всеки договор ще се изненадате колко благоприятни са условията за кредитните компании. А причината да бъде шрифтът толкова дребен е, за да не ви се стори важно да му обръщате внимание.

5. Стимулират към импулсивни покупки. Ако предпочитате да плащате в брой и парите не ви достигат това слага край на въпроса – няма пари, няма покупки. С кредитните карти обаче не е така. Няма пари, има покупки, а после и задължения по картата.

6. Статистиката сочи, че когато пазаруваме с кредитна карта сме склонни да похарчим повече пари, отколкото, ако пазаруваме с пари в брой. И докато това е добре за икономиката, за големите търговски вериги и за компаниите за кредитни карти, то не е толкова здравословно за изтъняващата банкова сметка.

Ако не искате да използвате карта, то все пак винаги можете да се доверите на добрите изпитаните бързи кредити онлайн.

Този пост беше публикуван в Актуално за кредитите и отбелязан като кредитни карти, скрити такси, скрити условия, уловки, условия.